Σύνδεση
Άρθρα
Περιοχή μελών
Υπηρεσίες
Άμεσα μηνύματα

Συνδεμένοι χρήστες

0 μέλη είναι σε σύνδεση
Περισσότερα »
 

Αρθρογραφία
» FishFinder » Αρθρογραφία » Αρθρα μελών » Δίσπαστα & Τρίσπαστα καλάμια

Δίσπαστα & Τρίσπαστα καλάμια

Η κατασκευή των καλαμιών αυτών ως επί το πλείστον γίνεται από γραφίτη υψηλής απόδοσης. Ντύνοντας με φελλό το κάτω μέρος του καλαμιού (βάση), δίνουμε στο σύνολο μια πολύ όμορφη εικόνα, ενώ εξασφαλίζουμε και ευκολία στη χρήση.
Στο ψάρεμα Beach Casting, η χρησιμοποίηση καλαμιών τριών τεμαχίων είναι για πολλούς απαραίτητη . Το μεγάλο action των καλαμιών αυτών, που αρχίζει από 150 γραμμάρια και φτάνει μέχρι τα 300 γραμμάρια, μαζί με τη στιβαρότητα και την αντοχή τους, καθιστά αυτού του είδους τα καλάμια ασυναγώνιστα. Όπου υπάρχει βυθός με ακανόνιστο βάθος εκεί τα συγκεκριμένα καλάμια βρίσκουν τον ιδεώδη ψαρευτικό χώρο τους. Η κύρτωση που υφίστανται κατά την εξακόντιση είναι ελάχιστη, όπως και η ταλάντωση της μύτης τους. Αυτό που συμβαίνει είναι σπουδαίο, γιατί η πετονιά γλιστράει μέσα από τα δαχτυλίδια εύκολα, στρωτά, χωρίς επιβραδύνσεις ή επιταχύνσεις. Τα δεσίματα των δαχτυλιδιών γίνονται με σκληροπλαστικές ταινίες και έτσι δημιουργείται ένα σχεδόν συμπαγές σύνολο δαχτυλιδιού με τον κορμό του καλαμιού.
Ο συνδυασμός με τα βαριά μολύβια και τις ενισχυμένες πετονιές βοηθά ιδιαίτερα τον ψαρά να τραβήξει από το βυθό ένα μεγάλο λαβράκι, μια τσιπούρα ή μια μουρμούρα.

Επίσης στο surf-custing για μακρινές ή μεσαίες βολές, τα δίσπαστα και τρίσπαστα καλάμια έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα γνωστά τηλεσκοπικά. Αποτελούνται από το βασικό κορμό, που έχει υποδοχή στο επάνω μέρος για να δεχτεί εσωτερικά το στέλεχος του. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένα σύνολο συμπαγές, γερό, ιδανικό και παράλληλα με αποτελεσματική ευλυγισία κατά τη ρίψη ή την ανάκτηση. Επειδή υπάρχει ελεγχόμενη κύρτωση κατά τη διάρκεια της ρίψης ακόμα και σε περιπτώσεις που χρησιμοποιήσουμε μολύβι μεγάλου βάρους, η απόσταση που μπορεί να εκτιναχθεί π.χ. ένα μολύβι 80 γραμμαρίων είναι μεγαλύτερη τουλάχιστον κατά 5-10 μέτρα από το αντίστοιχο τηλεσκοπικό καλάμι.

Η πάλη με ένα μεγάλο ψάρι, λόγω της στιβαρότητας του καλαμιού, μας δίνει την αίσθηση της σιγουριάς και της εμπιστοσύνης, λόγω του ότι ο κατασκευαστής έχει μελετήσει πολύ τις ιδιαιτερότητες αυτών των καλαμιών, με σκοπό να τα κάνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
Διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα δίσπαστα, με τη διαφορά ότι είναι συνολικά τριών τεμαχίων. Ο τυχερός που θα  έχει την ευκαιρία να έχει στην κατοχή του ένα πανάλαφρο τρίσπαστο καλάμι για εγγλέζικο ψάρεμα με action 15 γραμμαρίων , θα έχει ένα καλάμι ιδανικό για ρίψεις κοντινές ή μακρινές, που δέχεται εγγλέζικους φελλούς ερματισμένους από 2 έως 15 γραμμάρια , κρατώντας το στο χέρι και αφού πρώτα τοποθετήσουμε σχετικά εύκολα τα δύο στελέχη στον κυρίως κορμό του, παρατηρούμε ότι είναι πολύ ελαφρύ και ξεκούραστο.

Όταν μετά από ένα τσίμπημα ο φελλός χαθεί, αναζητώντας να πιάσει βυθό, και νιώσουμε έντονα τα τραβήγματα μιας μεγάλης λίτσας, τα ξέφρενα της μπρος - πίσω ή ζήσουμε τα δεξιά - αριστερά μιας μεγάλης ζαργάνας, τότε το καλάμι συμπεριφέρεται άψογα και μας βοηθά απίστευτα στο να φέρουμε το ψάρι στην απόχη μας ή ακόμη και να το σηκώσουμε χωρίς τον κίνδυνο της σύνθλιψης του.
Τα τρίσπαστα όπως και τα δίσπαστα καλάμια κατασκευάζονται για όλους τους τρόπους ψαρέματος. Στο ψάρεμα συρτής, είτε από ξηρά είτε από θάλασσα, ένα ιδανικό ύψος των καλαμιών είναι περίπου τα 3 μέτρα για τα δίσπαστα και λίγο παραπάνω για τα τρίσπαστα. Δοκιμάστε, λοιπόν, να ψαρέψετε με αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιώντας ψιλές πετονιές, π.χ. 0,20 ως μάνα, και δέστε κατευθείαν το ψεύτικο ψαράκι (χωρίς buldo) επάνω της. Θα με θυμηθείτε. Θα έχετε μακρινότερες και πιο ξεκούραστες ρίψεις και η πάλη με το ψάρι που θα σας «επισκεφτεί» θα είναι εντυπωσιακή. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούμε για μάνα μια οποιαδήποτε πετονιά, χρησιμοποιούμε απλά την καλύτερη.

Παπαδόπουλος Γεώργιος


Ημερομηνία: 30/10/2005

© copyright 2024 FishFinder.gr All Rights Reserved. © Dengine v3
based on Dengine.gr v3 CMS system