Σύνδεση
Άρθρα
Περιοχή μελών
Υπηρεσίες
Άμεσα μηνύματα

Συνδεμένοι χρήστες

0 μέλη είναι σε σύνδεση
Περισσότερα »
 

Αρθρογραφία
» FishFinder » Αρθρογραφία » Αρθρα μελών » Απίκο από τον Θείο

Απίκο από τον Θείο
Φωτογραφίες



ΑΠΙΚΟ  ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΙΟ


Μια παλιά τεχνική τόσο απλή και τόσο αποδοτική . Θα έχετε δει κόπιες φορές σε παλιές ζωγραφιές κάποιον να κραταει ένα καλάμι σε κάποιον βράχο και να ψαρεύει .
Από ότι καταλαβαίνεται είναι μια αρχέγονη αν θέλετε τεχνική ώστε ο άνθρωπος να καταφέρει  να πιάσει θηράματα και να τραφεί . Όπως κάθε τεχνική ψαρέματος έτσι και αυτή εξελίχθηκε . Αισίως ψαρεύω περίπου 30 και κάτι χρόνια απικο με πάρα πολλές  εναλλαγές διάφορες αρματωσιές και πολλά διαφορετικά δολώματα για το κάθε θήραμα . Διάφορα μήκη και είδη καλαμιών ( σκληρά η μαλακά )για κάθε βάθος .Καρμπον η και απλα καλάμια που κάποιες φορές τα μετατρέπαμε  κόβοντας τα και κονταίνοντας τα ώστε να τα μετατρέψουμε σε ντούρα με δράση κορυφής για ψάρεμα απικο με καρτελάκι .


ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 
Σε κάποια φάση των χρόνων του απικο και ειδικά  την εποχή  του 1975 περίπου το ψάρεμα αυτό εξελίχτηκε ως προς το θέμα της βάσης , και αυτό έγινε για τον εξής λόγο . Κάποια χρόνια ηρθαν στην αγορά κάποια καλάμια μάρκας JERMINA  ντούρα και γερά καλάμια για την εποχή και αξιόπιστα ως προς την αντοχή τους στο σήκωμα των σεβαστών σε βάρος θηραμάτων όμως με ένα πρόβλημα για τον απικατζη της εποχής . Ήταν βάρια και έπρεπε να βρεθεί μια λύση  γιατί ένα τέτοιο καλάμι δεν μπορούσε να κρατηθεί στο χέρι αλλά παράλληλα δεν μπορούσε να γίνει και σωστή βυθομέτρηση . Κάποιος παλιός  απικας λοιπόν επινόησε ένα καρεκλι όπως το λέγαμε με έναν σωλήνα στο πίσω μέρος του να χωραει το πίσω μέρος του καλαμιού και ένα δίχαλο εμπρός για να ακουμπήσει με ένα στοιχείο  μέσα στο άλλο και μια πεταλούδα σφιξίματος ώστε να ανεβοκατεβαίνει το καλάμι και να πετυχενουν την βυθομέτρηση που επιθυμούσαν .
 
Πρωτεργάτες την εποχή εκείνη ήταν ο Καμπούρης από την Καλογρέζα ο Καμάρας ο Τάκης επίσης από την  ίδια περιοχή καθώς και ο Αντώνης οι μαλιας όπως τον λέγαμε και την ψαρεύει μέχρι και σήμερα και βέβαια πολλοί άλλοι . Βέβαια υπήρξαν και πολλοί άλλοι  όπως ο υποφαινόμενος που έφτιαξαν την βάση από ξύλο ώστε να την χρησιμοποιούμε και σαν αποθήκη των αναλώσιμων του απικο και όχι από σίδερο ώστε αποφύγαμε σκουριάσματα και λοιπά .
 
Και κάτι σημαντικό , το ψάρεμα απικο με καρτελάκι  είναι πατέντα ελληνική  δεν έχει καμιά σχέση με την τεχνική των ξένων και ο λόγος ότι στο εξωτερικό το απικο τους είναι με φελλούς λεπτές πετονιές  και παραβολικά καλάμια και ο λόγος ότι το χρησιμοποιούν σε ποτάμια και λίμνες και όχι όπως εμείς  σε ντοκους λιμανιών .

Γιατί το λέμε απικο?
Ο λόγος είναι πως όπου και αν ρίξουμε την αρματωσιά μας θα έρθει ακριβώς κάτω από το καλάμι μας  δηλ απικο .
 
ΔΟΛΩΜΑ  Το πιο γνωστό πάντα είναι η σαρδέλα καθαρισμένη και ζυμωμένη με φρυγανιά και σπορέλαιο . Το καλύτερο κατά την άποψη μου γιατί απευθύνετε σε όλα τα θηράματα  . Αυτή είναι η ιστορία της τεχνικής του απικο περιληπτικά . Περιμένω απορίες με αγάπη  ο  θειος .
 

bilakosgr-Βασιλης [ΕΜΑS]
ΣΩΣΤΟΣ Ο ΘΕΙΟΣ.........................και ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ
offline
Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008
ioannis02
θειε,ετσι ακριβως ψαρευω κι εγω με τον ιδιο τροπο και το ιδιο δολωμα μονο που δεν βαζω σπορελαιο.Πες μου αν ξερεις τον ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΠΑΛΗ απο καλογρεζα γιατι αυτος με διδαξε το απικο με σκαμπο και ταμπελακι.Αν εισαι απο Αττικη θα ηθελα να παμε για ΑΠΙΚΟ μαζι.
offline
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008

Ημερομηνία: 17/6/2008

© copyright 2024 FishFinder.gr All Rights Reserved. © Dengine v3
based on Dengine.gr v3 CMS system