Σύνδεση
Άρθρα
Περιοχή μελών
Υπηρεσίες
Άμεσα μηνύματα

Συνδεμένοι χρήστες

0 μέλη είναι σε σύνδεση
Περισσότερα »
 

Αρθρογραφία
» FishFinder » Αρθρογραφία » Αρθρα μελών » Απίκο από τον Θείο N 2

Απίκο από τον Θείο N 2
Φωτογραφίες

Αφού λοιπόν εξηγήσαμε τι είναι το άπικο θα σας αφηγηθώ μια ψαρευτική εμπειρία για να θυμόμαστε και τους γέροντες που μας έμαθαν αυτή την τεχνική και τα κόλπα της .αλλά παράλληλα και νεότερους φίλους μας.
Ένα καλοκαιρινό σαββατόβραδο στη Ραφήνα πηγαίνοντας για απικο συνάντησα τον κυρ Αντώνη  κάθισα κοντά του ρουφώντας την όμορφη μυρωδιά της θάλασσας και τον καθαρό αέρα που ερχόταν από την Εύβοια.¶νθρωπος που δεν ήθελε πολλά λόγια  γιατί τον απασχολούσες από την αγάπη του το ψάρεμα απικο.
Ένα καλάμι αγνώστου προέλευσης και όχι όπως τώρα φιρματα το καρεκλι του όπως το έλεγε μια τσάντα νάιλον που μέσα είχε μαδήσει φρέσκια σαρδέλα και την είχε ζυμώσει με φρυγανιά εκεί στο μόλο και το χωνί από το ψαράδικο με τα άντερα και τα κεφαλια από τις σαρδέλες για μαλάγρα. Καλησπέρα κυρ Αντώνη  , καλώς τον Κωνσταντή   κάτσε εκεί και μην έρχεσαι πολύ κοντά στην θάλασσα γιατί τώρα μου έφαγε μια μουρμούρα .

Ασπρομάλλης μαυρισμένος από τον ήλιο και την αρμύρα της θάλασσας , λιγομίλητος.

Με συμπαθούσε γιατί δεν μίλαγα πολύ μόνο κοίταζα και έκλεβα την τεχνική του με τις ματιές μου .
Τεχνίτης καλός  στο άπικο που σε κάθε τσιμπιά ήξερε τι ψάρι έτρωγε στη σαλαγγια του. Σήμερα Κωνσταντή θα κάτσω για βραδινό γιατί έχουν μπει μεγάλες μπαφες μες στο λιμάνι και είδα και μουρμούρες καλές , άντε στήσε τη βάση σου και μην καθυστερείς με προσοχή και χωρίς φασαρία . Εβαλα την βάση μου λίγο κοντά του και άνοιξα το καλάμι μου  μια τζερμινα   γκρίζα  εκείνης της εποχής  7 μέτρων και ετοίμασα τα σύνεργα μου  , βαλιτσάκι  με πετονιές σαλαγγιες βαρίδι για βυθομέτρηση κλπ .αρμάτωσα το καλάμι μου με μάνα 0.35 και παράμαλλο  0.30 και τοποθέτησα το βαρίδι στην σαλαγγια μου  νο.6 για να βυθομετρήσω .

Σιγά σιγά Κωνσταντή  το μέτρημα για να μην τα τρομάξεις , κατέβασα αργά το βαρίδι μου προς τον βυθό του λιμανιού , μόλις πάτωσε σήκωσα λίγο  2-3  πόντους  την μύτη του καλαμιού  μου και έσφιξα την πεταλούδα της βάσης να σταθεροποιήσω  το καλάμι μου. 
¶ναψα το φακό  μου  και πάλι ακούστηκε ο γέροντας  , πιο πίσω Κωνσταντή να μην πέφτει  το φως μέσα στην θάλασσα ,  έβγαλα ένα  ταπερ με σαρδέλα που είχα ζυμώσει από το σπίτι  αλλά ούτε που σκέφτηκα να ρίξω μαλάγρα γιατί είχε μαλαγρώσει ο κυρ Αντώνης . στην πρώτη μου ριξιά ακούστηκε πάλι , Κωνσταντή  άσε να φανέ Κανά δυο δολοσιες  να ξεθαρρέψουν και μετά κάρφωσε . έτσι και έγινε  . διπλά μου  ο  κυρ Αντώνης έκανε καλή δουλειά  ,έβγαζε το ένα ψάρι μετά το άλλο , καλός απικατζης .μετά  από λίγο δυο αυτοκίνητα άραξαν πίσω μας και γνώριμες καλησπερες ακουστήκαν .,ο φίλος ο Χρήστος  ο τσακανικας  από το πόρτο ράφτη  παλιός και καλός απικατζης  ,προστέθηκε στην παρέα μας και ο Αντώνης ο μαλιας  το πειραχτήρι  με τον αδερφό του τον Πέτρο έστησαν τις βάσεις τους  ήσυχα γιατί γνώριζαν τα χούγια του γέροντα .καμάρωνε με τα εργαλεία του  ο Χρήστος  με το καλάμι του καθαρό το ντουλαπάκι του βαμμένο και το μεταλλικό μέρος της βάσης του από  ινοξ  που του το έφτιαξε ο  φίλος  ο  αλκης   .

Εγώ συνέχισα το ψάρεμα μου και μια δυο φορές το καρτελάκι μου τρεμόπαιξε προς τα κάτω και το ζυμάρι χανόταν από την σαλαγγια μου , η ώρα της υπέρτατης ανατριχίλας  , το καλάμι έτριξε στο κάρφωμα και η πετονιά σφύριξε τρελά όταν ο πρώτος Κέφαλος ανηφόρισε προς τα πάνω ,καλός περίπου κιλό  . μπράβο Κωνσταντή  τώρα να κοιτάξουμε να τα κρατήσουμε από κάτω έως το πρωί  και είχε δίκιο , το ίδιο και ο χρηστός μετά από λίγο και μια καλή μουρμούρα έμπαινε στο καλάθι του.εκεινο το βράδυ μάλλον είχε ραντεβού μαζί τους . το σκηνικό συνεχιζόταν από τον Αντώνη και τον Πέτρο τα καλά μου φιλαράκια μέχρι και σήμερα  και το καλαμπούρι  και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν ωστόσο τα καλάθια μας γέμιζαν με Κεφάλους σπάρους μουρμούρες σάλπες σεβαστών μεγεθών .  Στο επόμενο τσίμπημα μια καλή μουρμούρα ξενέρωσε  και ο γέροντας με πείραξε λέγοντας μου ότι ήταν δική του γιατί  πριν από λίγο έτρωγε στο δικό του καλάμι  . η ώρα είχε πάρει το δρόμο της  και η νύχτα πάσχιζε να συνάντηση το ξημέρωμα περίπου  4  το πρωί , οι επισκέπτες των μαγαζιών είχαν πάρει προ πολλού το δρόμο για τα σπίτια τους  και εμείς είχαμε απομείνει εκεί στην ησυχία  και  την σιγανή βοή από τις γεννήτριες των καραβιών  .  Είχε δίκιο ο γέροντας τα ψάρια έτρωγαν μέχρι την ώρα εκείνη και έξαφνα σταμάτησαν απότομα . Το νου σας παιδιά κάτι μεγάλο είναι από κάτω αυτό σταμάτησαν να τρώνε και δεν είχε άδικο  .

Έξαφνα το καλάμι γονάτισε  λες και ο ποσειδωνας τράβηξε την σαλαγγια στα βάθη της αβύσσου , ξαφνιάστηκα  καρφώνοντας  δυνατά  άρχισα να τρομάζω  μήπως και δεν αντέξει  το  30  νο  παράμαλλο , σιγά  Κωνσταντή  φώναξε  ο  γέροντας  δωστου  λίγο ανοχή  λαυράκι  είναι  μην  στα κόψει  και είναι καλό  , και δεν  είχε  άδικο  .  Ασήμωσε  η  θάλασσα  ομόρφυνε  ο  τόπος  περίπου  ενάμισι κιλό  , αμέσως  ο  Πέτρος  έπιασε την  απόχη  και  σε  λίγο έκανε  παρέα  μαζί με τα αλλά στο  καλάθι  μου , φοβερός  ο  γέροντας  ήξερε από  τον  τρόπο  που κουνιόταν  η  μύτη του καλαμιού  του  τι  ψάρι  έτρωγε  στην  σαλαγγια  του  , Κέφαλος  μουρμούρα σπάρος  σάρπα  λαυράκι .

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αναπολώντας  ένα  δάκρυ φεύγει από τα μάτια μου . στο καλό κυρ Αντώνη εκεί στον παράδεισο που είσαι να έχεις έναν  ήσυχο  μόλο  να  ψαρεύεις  άπικο την λατρεία  σου  που  μας την  μετέδωσες .
Καλά  ψαρέματα    Κωνσταντής


Πέρασαν  25  χρονιά από τότε  μα στο μυαλό  μου  όμως είναι αποτυπωμένη  σαν τώρα  η  βραδιά  εκείνη της Ραφήνας  με  την ωραία παρέα τον κυρ  Αντώνη  το Χρήστο  το μαλλιά  και  τον  αδερφό του τον  Πέτρο.


Το καλάμι έτριξε και σε λίγο  ένας Κέφαλος ανηφόριζε  για την επιφάνεια 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ  ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

Τοποθέτηση της βάσης  καλή  βυθομέτρηση  το  φακό  να  μην ρίχνει  φως μέσα  στην  θάλασσα  καλή  μαλάγρα  και  φρέσκο  δόλωμα

ΕΝΘΕΤΟ

Προσωπική  μου άποψη  όχι  ψαροτροφες δεν δίνουν καλά αποτελέσματα σε καλά  και ποιοτικά  μεγέθη  ψαριών και  το κυριότερο καταστρέφουν  τον  τόπο  και καίνε  το  βυθό.

θείος ..!
 

akis60
ΚΑΛΗΜΕΡΑ σέ ολους καί βέβαια στο θειο. Τι μου θυμισες θειε, 1975-79, ραφήνα στα μπλόκια,με τον δασκαλο κυρ-αντωνη,εγω 16 χρονων τοτε αρρωστημενος με το απίκο. Τα πραγματα ακριβως οπως τα περιγραφεις. Τέλεια ,ψάρια ατελειωτα. Με λενε ακη αν ισως θυμασαι. Πεθανε ο δασκαλος ο κυρ αντωνης; θεοσχωρεστον. Θα τα λεμε.Τωρα ζώ Ναξο δυστυχως ψαρια μηδεν. ΑΚΗΣ
offline
Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009

Ημερομηνία: 27/6/2008

© copyright 2024 FishFinder.gr All Rights Reserved. © Dengine v3
based on Dengine.gr v3 CMS system