Σύνδεση
Άρθρα
Περιοχή μελών
Υπηρεσίες
Άμεσα μηνύματα

Συνδεμένοι χρήστες

0 μέλη είναι σε σύνδεση
Περισσότερα »
 

Αρθρογραφία
» FishFinder » Αρθρογραφία » Αρθρα μελών » Τα γιατί και τα πως στην αλιεία του τόνου

Τα γιατί και τα πως στην αλιεία του τόνου

Βρήκα και αντιγράφω συγκεντρωμένα, βελτιώνοντας τα πιστεύω, ορισμένα γιατί και πώς που ισχύουν στο ψάρεμα του Τόνου που κατά τη γνώμη μου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

 
Στόχος είναι να βοηθήσω τους νέους στο ψάρεμα του τόνου ψαράδες, στην άσκηση της σοβαρής προσπάθειας που απαιτείται για το αληθινό big game fishing.
 
Αρχίζω λοιπόν:
 
Μη βγαίνετε για ψάρεμα χωρίς να έχετε ελέγξει τα καύσιμα σας, τα σωστικά το φαρμακείο, τις προμήθειες και τα βεγγαλικά σας.
                
Γιατί; Νούμερο ένα πρόνοια για όλους μας πρέπει να είναι η ασφάλεια μας, έστω και αν αυτή εξασφαλίζεται «δια τον φόβον του Λιμεναρχείου».
 
Εάν είστε διατεθειμένοι να ασχοληθείτε σοβαρά με το ψάρεμα του τόνου, πρέπει να βγείτε πριν το χάραμα, ώστε να είστε στο αλιευτικό πεδίο που διαλέξατε, με το πρώτο φως πριν την ανατολή του ηλίου και αν μπορείτε να μείνετε μέχρι το πρώτο βραδινό (πλήρες) σκοτάδι.
 
Γιατί; Τις περισσότερες μέρες ο τόνος τρώει πολύ νωρίς και δεν εξαρτάται από τη μεταβολή του κύματος, του καιρού η την πρωινή παλίρροια. Μετά δε το χάραμα είναι πιθανόν τα ψάρια να μη τρώνε άλλο όλη την μέρα μέχρι την μαγική ώρα. Η "μαγική ώρα" είναι από το ηλιοβασίλεμα μέχρι μετά τη δύση του ηλίου και την έλευση του σκότους, οπότε πιάνονται και τα περισσότερα ψάρια.
 
Γνωρίζουμε όλοι ότι συνήθως η δύση του ήλιου είναι η καλύτερη στιγμή για το τσίμπημα του τόνου, αλλά μην ποντάρετε σε αυτήν. Όπως θα έλεγε και ο Ηλίας (εγώ δηλαδή), «η Ανατολή μετράει, πατήστε την αναβολή αφύπνισης στο ξυπνητήρι σας και είναι πιθανόν ότι θα χάσετε μια ολόκληρη μέρα στη θάλασσα χωρίς αποτέλεσμα".
 
Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε περιττά πράγματα μέσα στη θάλασσα, όπως τη βοηθητική μηχανή τα πτερύγια ευστάθειας του σκάφους, τα μπαλόνια που κρέμονται συνήθως κλπ όταν παλεύετε ένα ψάρι.
 
Γιατί; Ένας μεγάλος αριθμός ψαριών χάνονται κατά την προσπάθεια τους να μπουν κάτω από τη βάρκα πράγμα που κάνει σχεδόν πάντα ο τόνος στα τελευταία στάδια της μάχης μαζί του. Αν υπάρχουν διάφορα κοφτερά η έτοιμα να μπερδευτούν εμπόδια στο νερό, το πιθανότερο είναι ότι θα κόψετε το νήμα σας σε κάποιο από αυτά και «πάει το ψάρι».
 
Να  προσφέρετε στα ψάρια ότι δόλωμα επιθυμούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζετε τα τεχνητά που τραβάτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας αν δεν πάρετε τσιμπήματα, οπότε πρέπει να έχετε ένα σημαντικό απόθεμα διαφόρων ειδών τεχνητά, για αλλαγή.
 
Γιατί; Το κόστος των τεχνητών μιας καλά εξοπλισμένης βάρκας, όπως είναι τα teasers, τα αεροπλανάκια τα ψαράκια, τα spreadbars κλπ, σε σύγκριση με το κόστος των αλιευτικών σας εργαλείων, του σκάφους και των καυσίμων, είναι πολύ χαμηλό, όσα από αυτά και να έχετε.  Συνεπώς, όσα περισσότερα τόσο καλύτερα και δεν μένουμε ποτέ χωρίς spread bars σε όλα τα μεγέθη και χρώματα, αεροπλανάκια σε όλα τα χρώματα, βυθιζόμενα ψαράκια μεγάλου μεγέθους, καθώς και από όλα τα βασικά είδη ψεύτικου δολώματος.
            
Ξεκινήστε με πολύ πράμα, πολλά τεχνητά στη θάλασσα, για να πάει καλά η μέρα και να τσιμπήσει το ψάρι.
 
Γιατί; Αν δε είμαστε πολύ ανοιχτά στο πέλαγος ψάχνοντας για γίγαντες-τόνους, οπότε τα μονά δολώματα με φούντες σε ισχυρά παράμαλλα είναι ο κανόνας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με  καλαμάρια σε spread bars και να πάμε σε μικρότερα καλαμάρια στη σειρά, εάν δεν υπάρξει πρωινή δράση. Τα ψάρια βρίσκουν κοπάδια «εν υπνώσει» το βράδυ η την αυγή και επιτίθενται σε αυτά, αργότερα «βολεύονται» και με μοναχικά ψάρια.

Τραβάτε όσο το δυνατόν πιο πολλά καλάμια (τρία η περισσότερα).
 
Γιατί; Ο Τόνος έχει συνηθίσει να επιτίθεται σε κοπάδια ψαριών, όχι σε μονάδες, όπου τις περισσότερες φορές καταναλώνει πιο πολλές θερμίδες από όσες είναι το γεύμα του. Πρέπει λοιπόν τα δολώματα πίσω από τη βάρκα σας να μιμούνται το κοπάδι για να τον προσελκύσετε.
 
Μη φοβηθείτε να βγείτε στο μέτριο καιρό, να αποδεχτείτε το κούνημα και την ταλαιπωρία που θα υποστείτε και μην περιμένετε αποκλειστικά τις μπονάτσες.
 
Γιατί; Είστε έξω για να πιάσετε ψάρια και μια ελαφρά φουρτουνιασμένη μέρα, δίνει καλύτερη πλεύση στα τεχνητά σας, δεν τα αφήνει να ξενερίζουν συνέχεια και τα κάνει να δείχνουν πιο φυσικά στα ψάρια. Αφήστε που θα έχετε και μικρότερο ανταγωνισμό.
 
Ψαρεύετε με νήματα διαφόρων έντονων χρωμάτων, άλλο για κάθε καλάμι
 
Γιατί; Τα διαφορετικά και τα έντονα χρώματα δίνουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουμε ποιο νήμα προέρχεται από ποιο καλάμι και αν έχουμε περισσότερα από ένα ταυτόχρονα τσιμπήματα (ο Κωνσταντίνος αλλά και όποιος άλλος ψαρεύει Albacoreκαταλαβαίνει τι εννοώ) μπορούμε να τα χειριστούμε τα ψάρια καλύτερα, το πλησιέστερο πρώτα, το αμέσως μακρύτερο μετά κλπ. Μη φοβάστε τα χρώματα, τα ψάρια δεν θα τσιμπήσουν λιγότερο στο χρωματιστό νήμα από οποιαδήποτε «αόρατη» πετονιά.
 
Αλλάζετε ταχύτητα στη συρτή, γρήγορα για αρκετή ώρα, αργότερα στη συνέχεια και πάλι γρήγορα.
 
Γιατί; Από προσωπική εμπειρία μετά από περίπου 40 τόνους, μπορώ να πώ ότι τα albacoreκαι γενικά οι τόνοι που πάνε σε κοπάδι, τσιμπούν καλύτερα στις μεγάλες ταχύτητες, 5-7 Knots. Οι μεγαλύτεροι, «μοναχικοί γίγαντες», τσιμπούν καλύτερα σε πιο αργές ταχύτητες, 3-5 Knots.
 
Όταν εντοπίσετε ένα κοπάδι τόνων, μη βιαστείτε να το διασχίσετε με τα τεχνητά σας απλωμένα. Πηγαίνετε στο πλάι του και μπείτε μπροστά.
 
Γιατί; Το πιθανότερο είναι ότι οι τόνοι θα αντιληφθούν το σκάφος πολύ κοντά και πάνω τους και θα «βουτήξουν». Αν μπείτε μπροστά τους, απλώς θα συναντήσουν τα τεχνητά σας την κατάλληλη στιγμή.
 
Προσέξτε τα τεχνητά η φυσικά δολώματα σας. Πρέπει να διατηρούνται ΠΑΝΤΑ καθαρά και χωρίς οσμές.
 
Γιατί; Τα ψάρια δε διακρίνουν καθαρά τα χρώματα, ούτε βλέπουν με την έννοια που δίνουμε εμείς στο ρήμα αυτό. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. Πιάστε λοιπόν ένα τεχνητό με τα χέρια λερωμένα από το καύσιμο που βάλατε προηγουμένως στη Μηχανή και η αποτυχία είναι εγγυημένη. Αν συνεπώς τα τεχνητά είναι με οποιοδήποτε τρόπο λερωμένα, περάστε τα με λίγο οινόπνευμα. Θα ξεμυρίσουν αμέσως.
 
Αν δεν μυρίζουν τα τεχνητά σας, αρωματίστε τα. (Ναι σοβαρολογώ).
 
Γιατί;. Τα ζωντανά καλαμάρια μυρίζουν καλαμάρι στον τόνο, τα οσφραίνεται και τους επιτίθεται. Για να μιμηθείτε τη μυρωδιά, «τρίψτε» ένα νωπό καλαμάρι στο τεχνητό και στις σαλαγκιές του. Θα αυξήσετε την πιθανότητα τσιμπήματος.
 
Αν ψαρεύετε με ζωντανό (αυτό ισχύει και για τη συρτή βυθού) πιάνετε τα δολώματα σας με γάντια μιας χρήσεως.
 
Γιατί; Εκτός από την αποφυγή των οσμών που ανέφερα παραπάνω, τα ταλαιπωρείτε λιγότερο αν τα πιάσετε με γάντια και ζουν περισσότερο.
 
Ακολουθήστε τα Δελφίνια και ψάξτε κάτω από αυτά, αν τα βρείτε
 
Γιατί; Τα δελφίνια είναι από τα πιο έξυπνα θαλάσσια είδη, οι τόνοι το γνωρίζουν αυτό και τα ακολουθούν, για να τους βρουν την τροφή τους η για να ψαρέψουν παρέα. Αν βρείτε τα δελφίνια, κάντε συρτή μπροστά από αυτά. Οι τόνοι κάπου εκεί θα είναι και κάποια στιγμή θα φανούν στα αγκίστρια σας.
 
Αν συναντήσετε κοπάδι τόνων και δε μπορείτε να «βγείτε» μπροστά του, μην αποθαρρυνθείτε. Τραβήξτε στο πλάι, αλλά όσο πιο μπροστά γίνεται στις γωνίες του κοπαδιού αν είναι δυνατόν.
 
Γιατί;. Τα μεγάλα ψάρια βρίσκονται εκεί, τσιμπάνε βέβαια δυσκολότερα, αλλά αν τσιμπήσουν….
 
Προσοχή στο κοπάδι που «στρίβει».
 
Γιατί; Έχει αποδειχτεί ότι τότε ακριβώς, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τσίμπημα, ετοιμαστείτε λοιπόν.
 
Αν ένα κοπάδι τρέχει με μεγάλη ταχύτητα (πάνω από 12 κόμβους), μη προσπαθήσετε να βγείτε μπροστά του, ξεχάστε το καλύτερα.
 
Γιατί; Το πιθανότερο είναι ότι στην περίπτωση αυτή το κοπάδι, πάει για ένα νέο πεδίο μικρόψαρων που έχει εντοπίσει κάπου και φεύγει από την περιοχή, οπότε αργά η γρήγορα θα «βουτήξει» στα βαθιά. Ψάξτε για άλλους τόνους που έμειναν πίσω, έχετε περισσότερες πιθανότητες για τσίμπημα έτσι..
 
Μην ακολουθείτε το πλήθος (των υπολοίπων ψαράδων).
 
Γιατί; Όταν κάποια βάρκα καρφώσει ένα ψάρι, συνήθως όλοι το μαθαίνουν αμέσως, πάνε στην περιοχή και αντί για ψάρεμα γίνεται διαδήλωση. Αυτό είναι και ο καλύτερος τρόπος για να πάνε οι τόνοι στα βαθιά νερά. Ξεχάστε το λοιπόν και πηγαίνετε αλλού, μέρη υπάρχουν πολλά.
 
 Αντίθετα, μην αφήνετε περιοχή στην οποία είδατε μικρά ψάρια, όπως σαρδέλα, ρέγκα σαφρίδια  η και υποψία ψαριών (γλάρους, δραστηριότητα μικρόψαρων κλπ), για να πάτε αλλού.
 
Γιατί; Τα ψάρια είναι εκεί που είσαστε, όχι εκεί που θα πάτε, είναι σίγουρο. Αλλάξτε τεχνητά, διάταξη, χρώμα, μέγεθος, βάθος, ταχύτητα, αλλά μείνετε στην περιοχή. Στο τέλος θα ανταμειφθείτε.
 
Διαλέξτε προσεκτικά τις ημέρες που θα βγείτε για ψάρεμα. (Αν έχετε αυτή την πολυτέλεια).
 
Γιατί;. Έχει παρατηρηθεί (και από εμένα), ότι τις νύχτες χωρίς φεγγάρι και όταν φυσάει ανατολικός αέρας, τα τσιμπήματα είναι λιγότερα, διότι τα ψάρια πάνε στα βαθιά νερά. Αντίθετα οι Βορειοδυτικοί και νοτιοδυτικοί άνεμοι καθώς και το φεγγαρόφωτο, κρατούν τα ψάρια πιο κοντά στην επιφάνεια.
 
Ψάξτε με τα κιάλια την περιοχή γύρω από το σκάφος και στις 360ο για γλάρους. Αν δεν βλέπετε πουλιά η δραστηριότητα μικρόψαρων η δεν βλέπετε κυματισμό χωρίς αέρα, το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει κοπάδι στην περιοχή. Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένοι τόνοι, αλλά κοπάδι που να ψαρεύει και να «τρέφεται» δεν υπάρχει κοντά.
 
Γιατί; Οι γλάροι, τρέφονται κυρίως από μικρόψαρα που «σπρώχνουν» οι μεγάλοι θηρευτές στην επιφάνεια. Αν δεν υπάρχουν γλάροι, σημαίνει ότι κάπου αλλού είναι απασχολημένοι, όχι εκεί που είσαστε εσείς.
 
Προσοχή στις κηλίδες που θα παρατηρήσετε στην επιφάνεια του νερού.
 
Γιατί; Μπορεί να μην είναι λάδια αλλά υπολείμματα μικρόψαρων από τόνους που τρέφονται κάπου κάτω από την επιφάνεια η ακόμη βαθύτερα. Ψάξτε με το βυθόμετρο σας και αν εντοπίσετε τα ψάρια κάντε jigging. Έχετε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
 
Αν χρησιμοποιείτε spreadbar, βάλτε μπροστά ένα αεροπλανάκι.
 
Γιατί; Το αεροπλανάκι δίνει στο spreadbarπιο θετική πλεύση και μιμείται καλύτερα το τραυματισμένο δόλωμα που ερεθίζει τους μεγάλους θηρευτές. Το αεροπλανάκι επίσης δίνει τη δυνατότητα να βάλετε το spreadbarσας μακρύτερα, χωρίς αυτό οργώνει τη θάλασσα και δεν έχει φυσική πλεύση.
 
Βάλτε μικρά κομμάτια φελιζόλ μέσα στα πλαστικά καλαμαράκια που τραβάτε σε σειρά.
 
Γιατί; Σκεφτείτε ότι έχετε 3-4 καλάμια στη θάλασσα και ξαφνικά παίρνετε τσίμπημα σε ένα από αυτά. Αν τα υπόλοιπα τεχνητά επιπλέουν δεν είναι απαραίτητο να τα ανεβάσετε στη βάρκα πριν αρχίσετε να παλεύετε το ψάρι. Ανεβάστε μόνο αυτά το νήμα των οποίων είναι κοντά στο καλάμι που πήρε τον τόνο.  Η συμβουλή είναι πολύ σημαντική προπάντων αν ψαρεύετε μόνοι σας, γιατί τότε το μάζεμα των υπολοίπων καλαμιών πολλές φορές δίνει τη δυνατότητα στο ψάρι να διαφύγει.
 
Αποφεύγετε να παλεύετε ένα τόνο με σβηστή τη μηχανή. Αντίθετα παλεύετε το ψάρι με ταχύτητα 1,5 έως 2 μίλια.
 
Γιατί; Αν σταματήσετε είναι σίγουρο ότι τα υπόλοιπα τεχνητά σας θα βουλιάξουν και θα μπλεχτούν μεταξύ τους η και με το καλάμι που έχει το ψάρι. Αφήστε που όταν πηγαίνετε έστω και με 1,5 μέχρι 2 μίλια και παλεύετε το ψάρι μπορεί να καρφώσετε και δεύτερο!. Μου έχει συμβεί πολλές φορές με τα Albacore.
 
Αν έχετε εντοπίσει τόνους στην περιοχή και δεν παίρνετε τσιμπήματα αλλάξτε χρώμα, τεχνητά, μέγεθος, κατεύθυνση, ταχύτητα αλλά όχι περιοχή.
 
Γιατί; Βρήκατε τα ψάρια, έχετε το 50% της επιτυχίας στα χέρια σας, μη πάτε αλού, θα αρχίσετε από το μηδέν.
 
Ποιο είναι το καλύτερο χρώμα για τεχνητά και ποιο δίνει τα περισσότερα χτυπήματα; Απάντηση: Όλα τα χρώματα.
 
Γιατί; Ρωτήστε 10 ψαράδες τόνου και θα πάρετε 10 διαφορετικές απαντήσεις, θα σας υποδείξουν 10 διαφορετικά χρώματα σε όλο το εύρος του ουράνιου τόξου. Και μη ξεχνάτε αυτό που έχω πει παραπάνω, τα ψάρια δε διακρίνουν χρώματα με την έννοια που δίνουνε στη λέξη εμείς. Τηρήστε πάντως το παρακάτω, δουλεύει.
 
Χρησιμοποιείτε τεχνητά με έντονα χρώματα την αυγή και το σούρουπο και θαλασσιές αποχρώσεις (όχι έντονα χρώματα) τις λαμπρές ημέρες με πολύ ήλιο.
 
Γιατί; Τα ψάρια διακρίνουν τις διαφορές στην ποσότητα του φωτός που πέφτει πάνω στο Τεχνητό, διακρίνουν δηλαδή έντονες και λιγότερο έντονες φωτοσκιάσεις, ανάλογα με το πόσο λαμπρή είναι η μέρα. Πρέπει πάντα λοιπόν οι φωτοσκιάσεις αυτές να μιμούνται τη σκιά των ειδών με τα οποία τρέφονται.
 
Αν θέλετε να είστε βέβαιος ότι επιλέξατε το σωστό χρώμα των τεχνητών που θα χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη ημέρα που βγήκατε για ψάρεμα, αγνοήστε τις δύο προηγούμενες συμβουλές.
 
Γιατί; Κάθε ημέρα έχει διαφορετικά χρώματα και διαφορετικούς φωτισμούς από τις υπόλοιπες, ανάλογα με την εποχή τη νέφωση και τη θέση του ήλιου. Πειραματιστείτε λοιπόν, το καλύτερο χρώμα της τρέχουσας αλιευτικής σας εξόδου θα είναι αυτό που θα δώσει περισσότερα χτυπήματα τη συγκεκριμένη μέρα.
 
Τα ψάρια δεν τσιμπούν σήμερα, ώρα για να επιστρέψουμε στο λιμάνι. Τις περισσότερες φορές αυτή είναι μια λάθος απόφαση, να επιμείνετε.
 
Γιατί; Μια ώρα μετά την επιστροφή σας θα έρθουν οι φίλοι και γνωστοί σας ερασιτέχνες με ένα έως δύο ψάρια ο κάθε ένας. Τότε θα είναι αργά να μετανιώσετε. ¶λλωστε, πότε θα ξαναπάτε για ψάρεμα, αύριο;. Μάλλον όχι, οπότε καθίστε μια ώρα παραπάνω, μπορεί να κάνει τη διαφορά.
 
Παραθέτω τρείς φωτογραφίες, ενός spreadbar, ενός Αεροπλανακιού και ενός μεγάλου «λουρά» που χρησιμοποιώ στο ψάρεμα του τόνου.
 
Γιατί; Διότι και για μένα όταν άρχισα να ψαρεύω τόνους όλα αυτά ήταν άγνωστες λέξεις και χρειάστηκε πολύ ψάξιμο και διάβασμα για να μάθω να τα ψωνίζω και κυρίως να τα χρησιμοποιώ.
 
Ευχαριστώ που διαβάσατε  και καλή τύχη, αλλά αν δεν πάρετε τόνο αύριο μην απογοητευτείτε, ούτε να επιστρέψετε σπίτι όλο νεύρα και τσαντισμένοι.
 




Γιατί;.
Διότι το ερασιτεχνικό ψάρεμα είναι πάνω από όλα sport και μας δίνει ευχαρίστηση, που είμαστε στη θάλασσα, βλέπουμε την ανατολή, τον ήλιο τη δύση αισθανόμαστε την αλμύρα της και περνάμε έτσι και αλλιώς μια υπέροχη μέρα
 
Ηλίας Κυριακάκης

Ημερομηνία: 20/9/2008

© copyright 2024 FishFinder.gr All Rights Reserved. © Dengine v3
based on Dengine.gr v3 CMS system