» FishFinder » Άρθρα » Αρθρα μελών » Σαργός με surf casting και rock fishing

.Χειμώνας, εποχή που συχνά οι ακτές μας δέχονται δυνατές φουρτούνες, προσφέροντάς μας τις ιδανικές συνθήκες για surf casting και rock fishing? δύο τεχνικές που παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες, και αποβλέπουν κυρίως στο πιάσιμο μεγάλων ψαριών που πλησιάζουν στην ακτή, καθώς εκεί βρίσκουν άφθονη τροφή.
Ο χειμώνας η εποχή κατά την οποία οι πιο έμπειροι ψαράδες μπορούν επιτέλους να χρησιμοποιήσουν τον καλό εξοπλισμό τους, που είναι απαραίτητος για να ασχοληθούν αποτελεσματικά με αυτές τις τεχνικές. Κατά τη διάρκεια μιας δυνατής φουρτούνας θα αντιμετωπίσουμε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις; συχνά, η σωστή επιλογή της θέσης, στους ανέμους και ο τύπος του βυθού είναι οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το αποτέλεσμα του ψαρέματος. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να συλλέξουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε, και να προγραμματίσουμε ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια πριν την έξοδό μας, χωρίς να αφήσουμε τίποτα στην τύχη.

Ανάμεσα στα ψάρια που μπορούμε να αναζητήσουμε, ένα αποτελεί το κατ' εξοχήν θήραμα του χειμωνιάτικου ψαρέματος σε ακραίες καταστάσεις: Ο σαργός. Πρόκειται για ένα δυνατό σπαρειδές, με συμπαγές σώμα, που μπορεί να κολυμπάει και σε λίγα εκατοστά νερό, νικώντας τα ρεύματα που σχηματίζονται από τη δύναμη των κυμάτων. Τριγυρίζει ψάχνοντας συνέχεια για τροφή, ιδίως τη νύχτα, και κατά προτίμηση σε μικτούς βυθούς με πολλά βράχια και φύκια.
Το καλύτερο σημείο για το ψάρεμα του σαργού είναι στην άκρη μιας παραλίας που ορίζεται από δύο βραχώδη ακρωτήρια. Η επιλογή της θέσης είναι πάντα πολύ σημαντική όταν προγραμματίζουμε ένα ψάρεμα, γιατί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία του.
 
Είναι σημαντικό να φθάσουμε στην παραλία ή στα βράχια όσο είναι ακόμη ημέρα, ώστε να δούμε καλά τη θέση, και να κάνουμε μερικά δοκιμαστικά πετάγματα που θα μας επιτρέψουν να εξερευνήσουμε το βυθό και να καταλάβουμε το είδος του. Έτσι, θα μπορέσουμε κατόπιν να διαλέξουμε τις κατάλληλες αρματωσιές και τα καλύτερα παράμαλλα. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι άκρες μιας παραλίας που περικλείεται από βράχια είναι η καλύτερη περιοχή: Η παρουσία μεμονωμένων σκοπέλων και ένας βυθός πλούσιος σε φύκια αποτελούν ιδανικό περιβάλλον γι' αυτό το ψάρι, που σε αυτές τις συνθήκες μπορεί εύκολα να βρει τροφή...
Ο εξοπλισμός
Το ψάρεμα του σαργού σε μικτούς βυθούς είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζεται δύσκολα και απαιτεί καλό εξοπλισμό, ρυθμισμένο και προσαρμοσμένο σ' αυτή την περίπτωση. Περιττό να πούμε ότι αυτή η τεχνική απαιτεί αρκετή εμπειρία, και συχνά η δύναμη της θάλασσας και οι δυσκολίες που οφείλονται στο είδος του βυθού δοκιμάζουν σκληρά ακόμη και τους πιο έμπειρους ψαράδες.
Όσον αφορά την επιλογή των καλαμιών, καλό είναι να προσανατολιστούμε σε αρκετά δυνατά εργαλεία, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν, όπως προαναφέραμε, τα φευγιά του ψαριού, και να μας επιτρέπουν γρήγορα και αποτελεσματικά μαζέματα, ώστε να μην αφήσουμε το θήραμα να καταφύγει ανάμεσα στα βράχια. Με αυτή τη λογική, η επιλογή του μηχανισμού είναι εξίσου σημαντική. Θα προτιμήσουμε δυνατά μοντέλα με μεγάλη χωρητικότητα και καλή σχέση μετάδοσης, με μεγάλη μανιβέλα, που θα γεμίσουμε με πολύ καλής ποιότητας πετονιά, διαμέτρου 0,30.
Όσον αφορά τη χρήση shock leader, θα αποφασίσουμε κάθε φορά αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι, ανάλογα με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Σε γενικές γραμμές, είναι απαραίτητο? όμως, αν υπάρχουν πολλά φύκια που μας ενοχλούν σημαντικά στο ψάρεμα, και αν δεν χρειαζόμαστε πολύ μακρινά πετάγματα, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια καλή πετονιά 0,35-0,40 κατευθείαν...

 

 Μια αρματωσιά που αποτελείται από 2-3 παράμαλλα πάνω από το μολύβι, με μήκος 30-40 εκ., που δένονται στη μάνα με μικρά στριφτάρια, τα οποία περιορίζουμε με δύο χάντρες. Αυτή η αρματωσιά είναι σίγουρα μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις.
Σε μερικές περιπτώσεις, όταν η φουρτούνα δεν είναι υπερβολική, μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα με μια αρματωσιά με μονό παράμαλλο, τοποθετημένο πάντα ψηλότερα από το μολύβι, και με μήκος 70-80 εκ. Πολύ σημαντική είναι επίσης η επιλογή του μολυβιού ανάλογα με τη μορφολογία του βυθού: Όταν ο βυθός είναι άγριος, είναι απαραίτητο να δέσουμε το μολύβι με λεπτή πετονιά, ώστε αυτή να κοπεί αν το μολύβι μπερδευτεί στα βράχια? σε άλλες περιπτώσεις αρκεί να χρησιμοποιήσουμε μολύβια με φτερά, που τους επιτρέπουν να ανεβαίνουν γρήγορα προς την επιφάνεια κατά τη διάρκεια του μαζέματος, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες να σκαλώσουν...
Δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε , Φαραώ , μαύρο σκουλήκι , κόκκινο , πεταλίδα , καβουράκι .

Τάξη: Περκόμορφα
Οικογένεια: Σπαρειδή
Το σώμα του σαργού είναι συμπαγές, με, σχετικά μικρό στόμα, μεγάλα μάτια και μικρό κεφάλι. Το ραχιαίο πτερύγιό του είναι αρκετά ανεπτυγμένο και στο μπροστινό του μέρος έχει κοκάλινες ακτίνες. Τα στηθαία πτερύγια είναι αρκετά μακριά και έχουν σχήμα δρεπανιού, ενώ τα κοιλιακά είναι πολύ μικρότερα. Η ουρά του είναι δίλοβη, με τον επάνω λοβό πιο μεγάλο από τον κάτω. Το χρώμα μπορεί να παρουσιάζει μικρές μεταβολές, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζει, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα ωραίο ασημί με μερικές κάθετες σκούρες ρίγες.Ο σαργός μπορεί να φθάσει τα 2 κιλά σε βάρος και το 40 εκατοστά σε μήκος. Η διατροφή του ποικίλλει αρκετά, αλλά κατά βάση αποτελείται από μαλάκια, σκουλήκια και όστρακα.
Δόλωμα
Η καλύτερες τροφές είναι οι στερεές πεταλίδα και Φαραώ είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη τροφή τους ,αλλά και για Καραβιδάκι ,γαριδούλα δεν λένε όχι , καλό επίσης είναι να μαλαγρώνουμε το μέρος με μπόλικες λιωμένες σαρδέλες ,ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αυτές για δόλωμα με καλά αποτελέσματα.

Τεχνική ψαρέματος Χρειαζόμαστε μαλακά καλάμια με action 70-130gr η 80-120gr παραβολικής δράσης.Για μάνα θα χρησιμοποιήσουμε 0,25 με προδιαγραφές IGFA και αόρατα Παράμαλα δυνατά στον κόμπο 0,23 gr βαρίδι 50gr και αγκιστράκια της mustad 1144 Ν.5

Το άρθρο μας το έστειλε ο φίλος μας Κανελλόπουλος Δημήτριος
Σημείωση.
Τα κείμενα που δημοσιεύουν μέλη του site fishfinder.gr ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ πνευματική μας ιδιοκτησία αλλά και δεν είμαστε υπεύθυνοι σε περίπτωση που το άρθρο προέρχεται από αντιγραφή, γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.
Παρακαλώ να είστε προσεκτική όσο αφορά τα άρθρα που μας στέλνεται και φυσικά να σεβόμαστε την πνευματική ιδιοκτησία.


(c) 2024 www.FishFinder.gr - DCN hellas (www.dcn.gr)