Πηγαίνοντας για ψάρεμα μουρμούρας στην Βάρκιζα σκέφτηκα να σας αναφέρω στοιχεία και κόλπα για το ψάρεμα αυτού του υπέροχου ψαριού που και πολύ νόστιμο είναι αλλά και περιζήτητο .
Ας δούμε λοιπόν ένα ένα τα στοιχεία πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και να έχουμε περισσότερες επιτυχίες . Στο ψάρεμα της μουρμούρας απαιτούνται λεπτά εργαλεία, τα οποία θα τα δούμε στη συνέχεια. Βέβαια, το κόστος κάποιων εργαλείων ίσως είναι για μερικούς απαγορευτικό, οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε αυτά που,., αντέχει η τσέπη μας.
Το καλάμι
Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστούμε είναι ένα καλό καλάμι τηλεσκοπικό από fiberglass, με action 20 - 60 grm ή 40 - 80 grm, ανάλογα το μήκος της βολής που θέλουμε να επιτύχουμε, και με μήκος από 3,5 m έως 4,5 - 5 m.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι όσο πιο μικρό είναι το action, τόσο πιο καλά νιώθουμε το τσίμπημα του ψαριού, αλλά χάνουμε στο ότι η βολή θα είναι πιο κοντινή.
Ο μηχανισμός
Βασικό στοιχείο είναι και ο μηχανισμός μουλινέ που θα του βάλουμε, Αυτός πρέπει να είναι με όσο μεγαλύτερη μπομπίνα γίνεται και αυτό για να έχουμε πιο μακρινές βολές. Η σχέση περιστροφής του πρέπει να είναι επίσης μεγάλη, για παράδειγμα 5.3:1, και, αν θέλουμε καλύτερη λειτουργία, πρέπει να διαλέξουμε ένα μηχανισμό με όσο πιο πολλά ρουλεμάν είναι δυνατόν,
Οι πετονιές
Οι πετονιές αποτελούν ένα από τα βασικά κομμάτια για την μπομπίνα, αναλόγως τη χωρητικότητα της, θα διαλέξουμε μια πετονιά 100 ή 200 m από 30 έως 35 mm, με μεγάλη αντοχή στην καταπόνηση και εξαιρετικά λεία για μακρινά πετάγματα. Η αμέσως επόμενη πετονιά που θα πάρουμε θα είναι αυτήν για τα παράμαλλα, Αν θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στο ψάρεμα μας, πρέπει να πάρουμε μια που θα έχει τις προδιαγραφές της IGFA. Προσοχή στις δυνατότητες της: Να είναι αόρατη, χαμηλής μνήμης και πάρα πολύ δυνατή. (Για παράδειγμα 0,18 mm - 3,5 kg). Η τελευταία πετονιά που θα πάρουμε για μάνα πρέπει να είναι από 8 ως 15 mm πιο λεπτή από αυτήν της μπομπίνας και ίδια σε χαρακτηριστικά με αυτά της πετονιάς για τα παράμαλλα.
Τα αγκίστρια
Τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι και αυτά καλής ποιότητας γαλβανισμένα No 4-6, ίσια και όχι στραβά (η μουρμούρα έχει την τάση να πιπιλίζει το δόλωμα), με μακρύ κοτσάνι, ενώ αν θέλουμε, μπορούμε να πάρουμε αυτά που πάνω στο κοτσάνι τους έχουν μικρά αρπάδια τα οποία εμποδίζουν το δόλωμα να γλιστρήσει,
Το βαρίδι
Το επόμενο πράγμα που θα χρειαστούμε είναι το βαρίδι, το βάρος του οποίου πρέπει να είναι σύμφωνο με το action του καλαμιού μας. Για παράδειγμα: Αν το action του καλαμιού είναι 40 - 80 grm, το βαρίδι μας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 grm, για να μην ακούσουμε το... «κρατς» σε κάποιο καλό μας πέταγμα. Το βαρίδι, λοιπόν, θα πρέπει να είναι τύπου καμπάνας ή συρόμενο. Κυκλοφορούν πολλά είδη στο εμπόριο, όπως αυτά με κάποιες προεξοχές, οι οποίες όταν το βαρίδι σέρνεται στην άμμο την ανασηκώνουν, με αποτέλεσμα να κινεί την περιέργεια του ψαριού.
Το στριφτάρι
Το τελευταίο μέρος των εργαλείων που θα χρειαστούμε είναι το στριφτάρι. Το καλύτερο είναι το μαύρο που κυκλοφορεί στην αγορά, το οποίο σε σχέση με το μέγεθος του είναι αρκετά ανθεκτικό.
Συνήθειες της μουρμούρας
Το έξυπνο αυτό ψάρι κινείται στις ακτές σε κοπάδια, σε βάθος από (μόλις) 20 - 30 πόντους έως και 100 - 150 μ. Την τροφή της συνήθως τη βρίσκει ανακατεύοντας την άμμο, ψάχνοντας για μικροοργανισμούς, όπως τα σκουλήκια. Οι μήνες που θα την συναντήσουμε είναι συνήθως από τα μέσα Απρίλη έως και τον Οκτώβρη. Έχει την τάση να ψάχνει στην άμμο παράλληλα με την ακτή, ακολουθώντας τα μικρά κανάλια που σχηματίζονται από τα κύματα της θάλασσας.
Προετοιμασία
Πριν επιλέξουμε την περιοχή για την ψαρευτική μας εξόρμηση, θα πρέπει να έχουμε ετοιμάσει και τα πράγματα που θα πάρουμε μαζί μας: Το κασελάκι με τα απαραίτητα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, όπως βαρίδια, πετονιές, στριφτάρια, φακό και ό,τι άλλο πιστεύουμε πως θα μας χρησιμεύσει.:
Τα παράμαλλα. Ας δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε τις μουρμούρες να τσιμπήσουν. Θα αναφερθούμε σε δυο ειδών παράμαλλα: Το διπλάρι και το μονάγκιστρο.
Το διπλάρι
Για να δελεάσουμε το ψάρι, πρέπει η μάνα και τα παράμαλλα να έχουν κάποιο συγκεκριμένο μήκος. Από το στριφτάρι έως και το βαρίδι θα βάλουμε την πετονιά, η οποία θα είναι 8-15 mm πιο λεπτή από αυτήν της μπομπίνας, με μήκος από 1 m ως και 1,5 - 1,8 m, αναλόγως πώς μας βολεύει .Αυτό έχει το αποτέλεσμα σε περίπτωση που σκαλώσει κάπου το βαρίδι ή το αγκίστρι, να κοπεί η μάνα και όχι η πετονιά της μπομπίνας. Στη μάνα θα δένουμε το πρώτο παράμαλλο με το αγκίστρι σε μήκος 30 cm από το στριφτάρι, Το μήκος του παράμαλλου πρέπει να είναι και αυτό 30 cm, στην ένωση της μάνας με το παράμαλλο καλό θα είναι να τοποθετείτε μια χάντρα στη μάνα, περνώντας το παράμαλλο από μέσα. Έτσι όταν αυτό γυρίζει γύρω από τη μάνα δεν μπερδεύεται εύκολα. Επίσης οι προετοιμασία αναπληρωματικών παράμαλλων θα σας απαλλάξει από την προετοιμασία την ώρα του ψαρέματος .
Το επόμενο παράμαλλο το βάζουμε 10 cm πάνω από το βαρίδι και έχει μήκος 60 ως 80 cm.
Το μονάγκιστρο
Στο μονάγκιστρο θα χρησιμοποιήσουμε ακριβώς τις ίδιες πετονιές το μόνο που αλλάζει είναι ότι βάζουμε, περαστό βαρίδι. Επίσης, τοποθετούμε και χάντρες για προστασία από τον κόμπο. Η σειρά πάει ως εξής: Στριφτάρι - μάνα -χάντρα μέσα στη μάνα - βαρίδι περαστό μέσα στη μάνα - χάντρα - στριφτάρι πιο μικρό - παράμαλλο με αγκίστρι. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο πιο πολλά καλάμια έχουμε, τόσο πιο κοντά στην επιτυχία είμαστε. Από εκεί και πέρα το μόνο που έμεινε είναι να δολώσουμε και να ρίξουμε την πετονιά, ελπίζοντας σε μια καλή ψαριά,
Δολώματα
Τα δολώματα που προτιμά η μουρμούρα είναι το τσουτσούνι ή αλλιώς μάνα το μαύρο της Θεσσαλονίκης, ο ακροβάτης το κόκκινο, ο Ραμσής, η τριχιά κ.ά. Το δόλωμα που θα πρέπει να έχουμε μαζί μας είναι, κατά προτίμηση, αυτό που έχει και η περιοχή. Αυτό, αν έχουμε το χρόνο, μπορούμε να το βρούμε συνήθως το απόγευμα, εκεί που σκάει το κύμα, αν σκάψουμε στην άμμο σε βάθος 30 - 40 πόντους. Αν δεν μπορούμε, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αγοράσουμε από κατάστημα ειδών αλιείας. Έτσι και αλλιώς είναι ένα ψάρι παμφάγο. Εμείς απλώς αποφασίζουμε στο τι δόλωμα θα βάλουμε.
Καλή επιτυχία.
Νικόλαος Αποστόλου .
Σημείωση.
Τα κείμενα που δημοσιεύουν μέλη του site fishfinder.gr ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ πνευματική μας ιδιοκτησία αλλά και δεν είμαστε υπεύθυνοι σε περίπτωση που το άρθρο προέρχεται από αντιγραφή, γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε.
Παρακαλώ να είστε προσεκτική όσο αφορά τα άρθρα που μας στέλνεται και φυσικά να σεβόμαστε την πνευματική ιδιοκτησία.